NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Winterwandelen in de sneeuw is heel rustgevend.

11-01-2022

Winterwandelen in Oostenrijk is een heel andere beleving dan een (winterse) wandeling over de Veluwe, of zelfs door de heuvels van Limburg. In Oostenrijk ervaar je de frisse berglucht, de knarsende sneeuw onder je schoenen en de meest adembenemende uitzichten. En dan hebben we het nog niet eens over het fantastische eten in de berghutten onderweg. In februari gaan we een weekje, met de bus, naar Gerlos om te wandelen.

Kom tot rust in Oostenrijk: Ontspannen met al je zintuigen

In de natuur kom je snel tot rust en kun je de dagelijkse beslommeringen makkelijker loslaten. Bossen, weiden, meren en berglandschappen hebben een magische uitwerking op onze gemoedstoestand. En laat je dat soort landschappen nou toevallig in Oostenrijk in overvloed kunnen vinden.

Waarom we niet zonder de natuur kunnen

Ontspannen met alle zintuigen

Het begon allemaal lang geleden in de vrije, ongerepte natuur - eerst in de steppe, toen onder de bomen, bij de rivier, in de grot, later bij het vuur. Wij mensen houden van de natuur omdat onze zintuigen zich juist in deze omgeving hebben ontwikkeld. We zijn letterlijk afgesteld op het bos. Die eeuwenlange evolutie die we tussen de natuurelementen doorgemaakt hebben, kunnen we niet zomaar van ons afschudden. Zelfs met drukke agenda's, collega's die aan je trekken en de dagelijkse digitale overdosis blijft dat groene verleden bij ons. En dat is maar goed ook. Want daarom is het juist zo'n verademing een kristalhelder meer te zien, voelen we ons op ons gemak bij de geur van hout en laden we onze batterijen weer op in het bos.

De natuur maakt alles weer goed en vermindert onze mentale overbelasting door de genezende werking van b.v. een waterval, of bomen, of door de schoonheid van een berglandschap met meren en rivieren. Die dingen die vooral in Oostenrijk rijkelijk aanwezig zijn, zorgen ervoor dat een mens kan ontspannen en opleven.

Ontspannen in de winter

Winter betekent tot rust komen als het buiten stil wordt. We denken graag na over licht en warmte, ontdekken het effect van ijsbaden, en komen tot onszelf tijdens fakkeltochten en leren misschien op een heel nieuwe manier van het koude jaargetijde te houden.

Winterwandelen

Wanneer je door het Oostenrijkse winterlandschap wandelt, hoor je het knisperen van de verse sneeuw onder je voeten en geniet je van gezonde lucht. Langs de wandelroutes vind je overal gezellige gelegenheden waar je wat kunt eten en drinken.

8 vragen en antwoorden over winterwandelen

1. Welke schoenen trek ik aan?
Het beste kun je hoge, water- en sneeuwdichte schoenen met een grof zoolprofiel kiezen. Vergeet niet om ze ́s avonds weer goed te laten drogen (niet op de verwarming!).
2. Welke voering moeten je schoenen hebben?
Zolen met thermo-voetbed helpen je tegen de kou.
3. Hoe voorkom je natte broekspijpen?
Hoesjes, zogenaame Gamasche, voorkomen dat de sneeuw in je schoenen komt en dat je broekspijpen nat worden. Hoesjes die je onder je schoenen vast maakt werken het beste.
4. Welke sokken trek je aan?
Wij bevelen berg- of trekkingsokken gemaakt van gemengde stof aan, die de positieve eigenschappen van natuurlijke vezels en synthetische vezels combineren. Ze warmen en drogen snel.
5. Welke kleding moet je aan?
Het beste is om verschillende lagen aan te trekken, die houden je beter warm:

 • Eerste laag: goed skiondergoed. Het sluit mooi aan, is functioneel en regelt de temperatuur en afvoer van transpiratie.
 • Tweede laag: een dunne trui met rolkraag en een verwarmende fleece die de warmte naar buiten transporteert.
 • Buitenste laag: een functionele jas, die tenminste waterdicht is. Handig is een geïntegreerde of afritsbare capouchon.
 • 6. Wat neem je mee voor onderweg? Drinken (bijv. hete thee in een thermoskan) en een tussendoortje.
 • Een klein zitkussentje voor de pauze.
 • Hoofdlamp, handig omdat je ook je stokken moet vasthouden.
 • Je mobiel. Het Europese noodnummer 112 kun je ook zonder simkaart bellen.
 • Wandelkaart.

7. Hoe wandel ik het beste?
Economisch, rytmisch en langzaam. Vooral in de diep sneeuw kun je bij een hoog tempo snel moe worden. Vuistregel; als je zweet of door ademnood niet meer kunt praten, loopt je te snel.
8. Waar moet ik nog meer op letten?
Blijf op de gebaande paden! Als je buiten de paden komt verstoor je de natuur en kan gevaarlijk zijn voor bijvoorbeel diepe putten die je niet ziet onder de sneeuw.


In welke gebieden zou je willen wandelen? Je vindt de regio's met de beste  accomodaties met deze zoekmachine. Bijvoorbeeld door Tirol in te vullen ofzo enz.

De meest ontspannen voorzieningen worden geselekteerd. Data inviullen is nog niet nodig bij het zoeken. Heb je dan nog vragen laat me maar weten..

 • Burgenland 
 • Niederösterreich
 • Oberösterreich
 • SalzburgerLand
 • Tirol
 • Steiermark
 • Karinthië
 • Vorarlberg
 • Zillertal

Zoek je eigen verblijf waar jij de beste klick mee hebt..

Booking.com

Geniet van de stilte in de winterse natuur en doe nieuwe energie op: winterwandelen en langlaufen zijn zowel plezierig als gezond. In alle regio's vind je speciaal aangelegde wandelpaden met gelegenheden om wat te drinken, te eten en weer op temperatuur te komen. 

Je komt als herboren weer thuis na de wandeling

Wandelogie ...