NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

BINNENKORT WANDELING BOSCH EN DUIN ROUTE BIJ UDENHOUT

14-11-2022

1 uur 27 MIN

4.4 km

Over de route

Geniet van de variatie in de Loonse en Drunense Duinen: je komt door bos en langs heide. Door het stuifzand moet je flink stevig doorstappen, dus voor wandelwagens is deze route niet geschikt.

STARTPUNT

Café-restaurant Bosch en Duin

Schoorstraat 50, 5071 RC Udenhout (NB)

DATUM: VOLGT ZAL ZIJN BEGIN DECEMBER [KIJKEN 14 DAGEN VOORDIEN NAAR DE  WEERSVOORSPELLINGEN] EN STUREN DAN EEN UITNODIGING PER MAIL.

Wat kom je onderweg tegen?

1. Zeeden

Je staat nu in een bos met vooral naaldbomen, zoals de zeeden. Deze boom, die goed afwaterende grond nodig heeft, voelt zich hier thuis.
Lange naalden
Met zijn wortels houdt hij goed het zand van de duinen vast en hij kan wel 30 meter hoog worden! Je herkent de zeeden aan zijn piramidevormige kroon en de stevige, leerachtige naalden met een scherpe punt. De naalden worden 15 tot 25 cm. lang.
Grote dennenkegels
De kegels zijn helder glanzend bruin en puntig. Deze kunnen meer dan 20 cm. lang en blijven meerdere jaren aan de boom hangen.

2. Randwallen
Aan de linkerkant van het pad zie je een begroeide heuvelrij, zogeheten randwallen. Deze wallen zijn al in de middeleeuwen door de bewoners aangelegd. Zo beschermden zij hun akkers en weilanden tegen het stuifzand. Daar waar het pad hoogteverschillen heeft, loop je over zogenaamde stuifkoppen. Deze zijn al in de ijstijd ontstaan!

3. Douglasspar
Een andere boom die je veelvuldig ziet is de douglasspar. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, behoort deze ook tot de dennensoorten! Het is een snelle groeier, die vooral is aangeplant voor zijn hout en de verwerking daarvan in de meubelindustrie. De naalden ruiken heel fris. Wrijf maar eens 'n aantal naalden tussen je handen! De douglasspar heeft karakteristieke dofbruine en rolronde kegels die 5-8 cm lang en circa 2,5 cm breed zijn.
Geluiden in het bos
Blijf ook eens staan en wees dan een paar minuten stil. Welke geluiden hoor je allemaal? Zingende vogels, krakende bomen in de wind, geritsel tussen de blaadjes?

4. Heide en uitzicht
Let hier even op de fietsers! Na een klein stukje fietspad, zie je een prachtig heideveld aan je rechterzijde.
Duik dan weer het bos in en geniet ongeveer 100 meter verder op de route vanaf het bankje van een ander heideveldje. Een mooi rustmomentje, voor je het mulle stuifzand inloopt.
De heidegebieden zijn kwetsbaar, vanwege de dieren en planten die hier leven. Blijf dus nog even op het pad, in het zand kun je zo wél struinen!

5. In het stuifzand

Verwonder je een over het compleet andere landschap, dan het bos waar je net nog doorheen liep.
Aan de rechterkant worden de duinen en de bossen gescheiden door heidevelden. Deze liggen daar niet voor niets. De wind die in ons land voornamelijk uit het zuidwesten komt, wordt afgezwakt door de bomen. Om het zand goed te kunnen verstuiven, is echter een pittige wind nodig. Over het lage heideveld kan de wind weer in kracht toenemen, het zand oppakken en ergens anders weer neerleggen.

Natuurbeheer
Om te voorkomen dat het heidegebied wordt overgenomen door andere planten en struiken, laat Natuurmonumenten een herder zijn schapen op de heide grazen. Zo dragen ook deze schapen hun aandeel bij om dit bijzondere gebied intact te houden.

6. Ondergestoven bomen
Op een van de duinen kun je eikentakken uit het zand zien steken. Dit is geen jonge boom, maar de kruin van een oude eikenboom die helemaal is bestoven door zand en daardoor bijna onzichtbaar is!
Brabantse Sahara
De heide is kwetsbaar en hier leven allerlei dieren. Blijf daar dus uit. Maar je mag in de duinen wel gewoon door het zand banjeren. Dus als je zin hebt, wijk eens af van de route en loop door de Brabantse Sahara! Ook hier zie je grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur, soms tot wel 50 graden verschil!

7. Honden en geitenmelkers
Bijna aan het einde van de wandelroute staan borden die een hondenlosloopgebied aangeven. Je kunt hier dus enthousiaste dieren tegenkomen.

Geitenmelker

In de Duinen komt tegenwoordig de nachtzwaluw weer voor. Een bijzondere vogel met een geweldige schutkleur. Vroeger werd de nachtzwaluw ook wel geitenmelker genoemd, omdat men dacht dat de vogel 's nachts bij schapen en geiten melk dronk!

De nachtzwaluw dankt deze vreemde reputatie aan zijn snavel die hij wijd open kan doen. Bovendien zie je de vogel heel weinig, omdat hij 's avonds op insecten jaagt. En hij maakt een heel bijzonder geluid! 

Help ook mee deze prachtige natuur te beschermen. Steun Natuurmonumenten en kies het lidmaatschap dat bij jou past. Kijk hiervoor op: nm.nl/leden/mb

DEZE WANDELING IS GRATIS!

DATUM WANDELING: 

VOLGT BEGIN DECEMBER [KIJKEN 14 DAGEN VOORDIEN NAAR DE WEERSVOORSPELLINGEN] EN STUREN DAN EEN UITNODIGING PER MAIL MET DE DATUM EN AANVANGSTIJD.

Wandelogie ...