NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

THUISWERKEN

05-12-2021

Wat zijn de gevolgen van thuiswerken op de werkomgeving van werknemers? 

Thuiswerken heeft invloed op de gezondheid van de werkomgeving. Uit onderzoek van het TNO blijkt het aantal uren dat iemand gemiddeld thuiswerkt is gestegen van 6 uur per week in 2019 naar 29 uur per week in 2020. Een grote stijging! Wat heeft dit voor invloed op de gezondheid van de werkomgeving?

1. Minder grip op stress

Uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) blijkt dat werknemers door het thuiswerken tijdens corona meer moeite hebben om hun werkstress onder controle te krijgen. Het combineren van werk en het gezin is lastig, zeker als kinderen thuisonderwijs krijgen. En werknemers voelen zich minder zeker over de toekomst van hun baan. Daardoor gaan mensen extra hard werken om zich onmisbaar te maken. Deze toename van werkstress maakt hun werkomgeving ongezonder.

2. Minder fysieke beweging

Door thuiswerken valt de reistijd van werknemers weg. Voor sommige werknemers betekent dat meer vrije tijd en minder tijd in de file. Erg fijn voor de mentale gezondheid! Voor anderen valt er hierdoor een dagelijkse fietstocht weg, waardoor de fysieke gezondheid achteruit gaat. Onderzoek van het Mulier Instituut bevestigt dit. Die dagelijkse beweging is door het thuiswerken bij werknemers minder dan wanneer ze op kantoor werkten.

3. Meer rug- en nekklachten

Pauzes worden vergeten, het loopje naar een collega ontbreekt en werknemers werken langer achter elkaar door 'om nog heel even iets af te maken'. Thuiswerkers zitten vaak langer achter elkaar op dezelfde plek, dan wanneer ze op kantoor werken. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Coimbra. Ook zijn thuiswerkplekken vaak niet ergonomische verantwoord. Het gevolg: werknemers krijgen eerder last van nek en rugklachten. Klachten die je liever wilt vermijden!

Wandelogie ...