NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Roemenië | Wandelreis

12-08-2022

Ga met ons mee en laat u verrassen door de prachtige Maramures met haar hoge groene heuvels en gastvrije inwoners. Een wandelreis door een bijzonder gebied in de meest Noordelijke provincie van Roemenië We wandelen over heuvels en door dalen, komen onderweg boeren tegen die het land bewerken, herders die met hun kudden ronddwalen en vooral ook veel paard en wagens. 

Tijdens deze reis bezoeken we historische dorpjes met hun bijzondere architectuur, zien dat oude ambachten hier nog springlevend zijn en ontdekken grote en kleine cultuurschatten. Eén van de wandelingen brengt ons ook in de bergen.

De Maramures in Roemenië is altijd een beetje anders geweest dan de rest van Roemenië. Al gedurende de Romeinse overheersing werd de Maramures ongemoeid gelaten. Doordat de landstreek in het Noordwesten ligt, ver verwijderd van Boekarest, is dit lange tijd onveranderd gebleven. De Maramures is dan ook één van de meest authentieke streken van Roemenië met een rijk cultureel erfgoed. Hiertoe behoort o.a. de unieke dorpsarchitectuur van houten kerken en huizen.

De bevolking bestaat uit een bonte en boeiende mix van Roemenen, Hongaren en Saksen. Het heuvellandschap in Maramures wordt gedomineerd door kleinschalige landbouw waarbij weinig machines aan te pas komen. Het merendeel van het werk wordt nog met man- en paardenkracht gedaan. In de Maramures zijn vele tradities nog springlevend en de bevolking is hier met recht trots op. De mensen zijn trots, werken hard op het land en zijn erg vriendelijk. 

De huizen en tuinen worden met zorg onderhouden en zijn vaak erg kleurrijk om te zien. De mensen zijn erg vriendelijk en open en maken graag een praatje met je. Al met al een bijzondere streek om te bezoeken en vooral ook om heerlijk te wandelen! Overnachtingen vinden plaats in kleine familiepensions en gastenhuizen. Onder het genot van een borreltje worden heerlijke streekgerechten voor ons klaargemaakt.

Begeleiding
Wij hebben er bewust voor gekozen om een goede (erkende) lokale gids in te huren die ervaring heeft met het begeleiden van internationale groepen. Uitzonderlijk weinig Nederlanders kennen Roemenië echt goed en daardoor is de taak van een Nederlandstalige gids meestal enkel een sociale rol. Onze gidsen zijn erg enthousiast, weten veel te vertellen en maken graag contact met de lokale mensen zodat u echt contact krijgt met de plaatselijke bevolking en haar gebruiken. De 2 gidsen waar wij over beschikken spreken goed Engels.

Zwaarte
Voor de wandelingen moet u rekening houden met zwaarteniveau 2. We wandelen voornamelijk door een flink heuvellandschap en maken ook een wandelingen in de bergen. De hoogteverschillen zijn gemiddeld zo'n 350m met op dag 6 en dag 7 een langere afdaling. De reis is geschikt voor iedereen met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring.

Voor wie
Deze reis is voor mensen die zowel de natuur als de cultuur van de Maramures willen ontdekken.

Accommodaties
Tijdens de reis overnachten we in Cluj in een klein centraal gelegen hotel. In de Maramures overnachten wij in kleine familie pensions en gastenhuizen o.b.v. een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Op dag 4 verblijven in een zeer net gastenhuis met gedeelde faciliteiten. Onder het genot van een borreltje worden lekkere streekgerechten voor ons klaargemaakt. Indien er veel mensen een 1-persoonskamer hebben geboekt, kan het zijn dat we in verschillende plaatsjes in 2 gastenhuizen verblijven.

Lees meer

Vertrekdata

22/09/2022 Voldoende plaatsen beschikbaar 

Wandelogie ...