NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Polen | Wandelen in noordoost Polen

25-02-2022

Noordoost Polen, gevormd tijdens de laatste ijstijd, is een uniek gebied in Europa. Het biedt met haar talrijke nationale parken dé perfecte bestemming voor uw wandelvakantie. Hier kunt u wandelen over onverharde weggetjes of oude trekkersporen en andere bijzondere wandelpaden. In het mooie glooiende landschap waar riviertjes, meren en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, zijn uitgestrekte natuurgebieden te vinden.

Anders dan in Nederland zijn veel van deze gebieden niet of nauwelijks door de mens aangetast. Zo bevindt zich hier niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerassengebied van Europa, de Biebrzamoerassen, maar ook het laatste stukje oerbos van Europa, het Bialowieza oerbos. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom, met name in het voorjaar is het een waar vogelparadijs. Er zijn maar liefst 176 soorten broedvogels, maar ook zoogdieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. Zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven.

Lees meer

Het gebied is dun bevolkt. Smalle asfaltweggetjes, onverharde veldwegen en af en toe kinderkopjes verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In de fraaie houten huisjes wordt vaak nog gekookt op keramieken houtkachels. De kronkelende riviertjes en meren zijn schoon. Er kan lekker in gezwommen worden.

Het landschap leent zich voor vele mooie wandelingen. De tochten voeren door een prachtig afwisselend landschap met indrukwekkende natuurgebieden, charmante dorpjes en kleinschalige landbouw.

Deze reis is zeer gevarieerd, omdat zowel de prachtige natuur als de bijzondere cultuur van Noordoost Polen aandacht krijgt. Gedurende de week sluit dit naadloos op elkaar aan. We wandelen door het oerbos van Bialowieza, in de uitgestrekte Biebrzamoerassen en door het heuvelachtige Suwalki Landschapspark. Per fiets en kano verkennen we de Mazurische Meren en riviertjes en het voormalige Oost-Pruisen. We maken kennis met Joodse en Tataarse invloeden uit het verleden. We ontdekken het idyllische kanaal van Augustow met haar vele met de hand bediende sluisjes. Deze reis is een afwisselende combinatie van natuur en cultuur, mensen en dieren. Een heuse ontdekkingstocht van het echte Noordoost Polen.

Overnachtingen
Tijdens deze reis overnachten we op kleinschalige, vaak ecologische boerderijen op basis van volpension. Zo leert u naast de prachtige natuur ook de bevolking, haar gastvrijheid en haar manier van leven kennen. Wij proberen altijd een 1-persoonskamer of een 2-persoonskamer voor alleengebruik te reserveren maar door de kleinschalige opzet van deze reis kunnen we dit maar voor enkele kamers garanderen. Wanneer een eenpersoonskamer niet meer mogelijk is dan krijgt u een kamer op indeling en u deelt deze kamer altijd met iemand zijn van hetzelfde geslacht en de bedden zijn gescheiden.

Bialowieza
In Bialowieza slapen we in een familiepension en/of in een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gegeten.


Wolka Karwowska
Hier verblijven we op een boerderij op het platteland. De boerderij zelf is niet meer als boerderij in gebruik. De schuur is heel stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er enkele kamers in het authentieke houten woonhuisje. De meeste kamers hebben eigen badkamers. Er wordt gekookt op een ouderwets fornuis van keramiek, gestookt op hout. U krijgt een goede indruk van hoe men vroeger leefde en soms nu nog steeds leeft in de houten huizen. We zullen er heel gastvrij onthaald worden.

Wandelogie ...