NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Plan je dag maar plan het niet vol!

28-09-2021
Plan je dag en pluk de dag!
Plan je dag en pluk de dag!

Waarom is een planning belangrijk?

Een planning zorgt ervoor dat je inzicht voor jezelf creĆ«ert van wat je op een dag moet doen. Ook kun je door een planning te maken en achteraf terug te kijken zien hoeveel tijd je aan taken besteedt en waar voor jou nog verbeteringen liggen. 

Plannen kun je leren, en oefening baart kunst. Probeer het, houdt dit een tijdje vol en blijf kritisch naar je eigen planning. Wanneer je het plannen onder de knie krijgt, merk je ook dat je meer controle hebt over je eigen agenda en dat geeft minder stress. 

Je komt namelijk minder vaak in tijdsnood en afspraken kom je beter na, omdat je je taken afrondt en overzicht houdt. Bovendien geeft het veel voldoening als je terug kan kijken welke taken je wel niet allemaal hebt afgerond. En voor een volgende keer weet je steeds beter hoeveel tijd een bepaalde taak vereist.

Hoe doe je dat?

  • Maak een to do lijst.
  • Schat in hoeveel tijd je nodig denkt te hebben per taak.
  • Begin met het plannen van je taken en van je pauzes. Houd daarbij ruimte in je planning voor onvoorziene situaties en bijkomend werk. Een goede stelregel is de 80/20 regel. Plan 80% van je tijd in, en laat 20% vrij.

Begin vanaf vandaag met het plannen van je dag. Start met het maken van een to do lijst en plan zo je taken in.

Is je planning helemaal in de soep gelopen? Dat is helemaal niet erg. Sterker nog, het is juist mooi! Dit is het moment om er van te leren. 

Kwam er bijvoorbeeld een spoedklus voorbij die veel tijd vroeg? Heb je teveel werk gepland op een dag? Of heb je onderschat hoeveel tijd het je zou kosten? 

Denk hier over na en neem deze lessen mee naar de volgende dag. 

Succes!

Wandelogie ...