BELEEF BUITEN VAN BINNEN..

Paardrijden goed voor je ontspanning

16-01-2022

Paardrijden kan mensen echt ontspanning geven. De natuurlijke bewegingen van het dier kunnen ervoor zorgen dat je gaat ontspannen. Je moet de spanning wel van je af laten glijden om prettig en goed te kunnen rijden. Jouw gevoel kun je doorgeven aan een paard. 

Met paardrijden train je niet alleen je spieren en je balans, paardrijden is ook goed voor je mentale gesteldheid. Je zelfvertrouwen groeit, het geeft ontspanning en je fysieke en psychische weerstand krijgen een boost!

Paardrijden is sporten en plezier beleven in één!

Afleiding

Bezig zijn met paarden is voor veel mensen goed voor de geest. Een buitenritje of gewoon het bezig zijn op stal en het verzorgen van het paard kan je op andere gedachten brengen en afleiden van de dagelijkse zorgen. Het veel in de buitenlucht zijn helpt uiteraard nog extra.

Ontspanning

Paardrijden kan mensen echt ontspanning geven. De natuurlijke bewegingen van het dier kunnen ervoor zorgen dat je gaat ontspannen. Je moet de spanning wel van je af laten glijden om prettig en goed te kunnen rijden. Jouw gevoel kun je doorgeven aan een paard. Ben je erg nerveus dan zal het dit voelen. Grote kans dat als je ontspannen bent en je zeker voelt, dat het een veel prettigere 'samenwerking' zal zijn.

Weerstand

Als je een passie hebt voor paarden en paardrijden, breng je veel tijd buiten door en dat is goed voor je weerstand. Je lichaam zal sterker worden en je zult je fitter voelen.

Maar waarom is paardrijden goed voor je als sport ? 

1. Fit

Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core.

Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën. En wanneer je oefeningen doet die meer van je lijf vragen zoals reining of cutting dan ga je al gauw richting de 400 calorieën per uur!

2. Ontspanning

Paardrijden is eigenlijk sporten en ontspannen tegelijk. Want het doorbrengen van tijd met paarden werkt voor de meeste mensen heel heilzaam voor de geest. Als je niet lekker in je vel zit kan het helpen om gewoon even samen te zijn met een dier. Een ontspannen ritje door de natuur of gewoon het schoonmaken van de stal en het knuffelen met het dier kan je hoofd op andere gedachten brengen en je even laten afdwalen van de dagelijkse sleur.

Maar ook tijdens het rijden kan de sport mensen echt laten ontspannen. De gelijkmatige bewegingen die je voelt als je op de rug van het paard zit zorgen er gek genoeg voor dat je ontspant. Je moet spanningen in je lichaam loslaten om comfortabel en goed op het zadel te kunnen blijven zitten en die natuurlijke vorm van beweging zorgt ervoor dat je ontspant. Daarbij wordt er veelal in de buitenlucht gereden welke natuurlijk extra helpt bij het vinden van die ontspanning.

3. Immuunsysteem

Wat voor weer het ook is, wanneer je een (verzorg) paard hebt zal deze regelmatig bereden moeten worden. Of het nu regent, kei hard waait, vriest of +30 graden is... Als paardenliefhebber breng je relatief veel tijd buiten door wat goed is voor je immuunsysteem.

Daarbij kom je als ruiter vaak in aanraking met mest, dierenharen, hooi, (gras)pollen, modder en andere confrontaties waar ons lichaam sterker van wordt.

4. Ontwikkeling

Je kunt ook ontzettend veel leren van paardrijden en daarmee hele mooie persoonlijke ontwikkelingen doormaken. Hoe meer jij over je paard leert, hoe beter je begrijpt waarom hij/zij iets doet en hoe beter je daar dan weer op in kunt spelen.

Hoe vaker je rijdt hoe meer je leert over jezelf en het paard. Met name zelfbeheersing en geduld zijn belangrijke eigenschappen die je door paardrijden goed onder controle krijgt. Ook respect voor het paard is een belangrijke factor.

In deze sport gaat het voor de verandering niet enkel om wie fysiek het krachtigst, snelst of behendigst is maar speelt ook je gevoel/mentale kracht en de band met het dier een grote rol. Zo zul je leren dat je jou gevoelens kan door geven aan een paard. Ben je erg zenuwachtig en druk dan zal het paard dit opvangen en waarschijnlijk zal je rit minder vlekkeloos verlopen dan wanneer je rust en zekerheid uitstraalt. Jou lichaam en geest zijn nodig om het paard op een juiste manier te kunnen 'besturen'.

Voor jonge kinderen is paardrijden goed omdat ze al vroeg verantwoordelijkheden leren kennen in de vorm van het leren verzorgen van het dier en bijvoorbeeld het uitmesten van de stal en schoonhouden van de bak. Daarnaast is paardrijden bij een manage vaak erg sociaal. Je vindt er doorgaans mensen uit alle leeftijdsklassen en er worden regelmatig ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Paardrijden is dus vaak ook goed voor je sociale kring!

5. (Zelf) Vertrouwen

Vertrouwen is misschien wel het belangrijkste aspect bij paardrijden. Om paardrijden goed te beheersen is wederzijds vertrouwen nodig. Jij als sporter/ruiter moet 100% vertrouwen hebben in het paard, maar het paard moet jou ook vertrouwen! En dat gevoel moet je hem/haar kunnen bieden. Wanneer je zelf bang, onzeker of twijfelachtig bent zal het paard dit voelen en dit zal een negatief effect hebben op de omgang tussen jullie. Wanneer je leert vertrouwen op jezelf en dat jij met jou kracht het paard onder controle kunt krijgen geeft dit ook weer nieuw vertrouwen waar je op kunt bouwen voor de volgende keer. Je leert om mentaal sterk te zijn en je eventuele angsten en onzekerheden onder controle te houden omdat dit nodig is om goed te kunnen rijden.

Kortom, met paardrijden train je niet enkel je spieren maar werk je ook aan je zelfvertrouwen, ontspanning en weerstand!

#paarden #paardensport #recreatieruiters #houdenvanpaarden #paardkopen #zorgvoorpaarden #paardrijden #paardenstallen #paardensport #paarden #paard #horsesofinstagram #equestrian #horseriding #horses #horse #paardrijden #dressage #paardenmeisje #dressuur #equestrianlife #pony #paardenfotografie #paardenliefde #horselife #pferde #instahorse #horselove #showjumping #dressagehorse #horselover #paardenleven 

Wandelogie ...