NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Ontdek de Brabantse natuur

04-02-2022
Het Mastbos Breda
Het Mastbos Breda

Ondanks de vele dorpjes en steden die Noord-Brabant rijk is, biedt de provincie ook een hele hoop natuurparels. Zo is er bijvoorbeeld Nationaal Park De Biesbosch, een doolhof van waterwegen, moerassen, zandbanken en bossen op de grens van Brabant en Zuid-Holland. Je kunt het beste naar de vele vogels en waterdieren op zoek gaan vanuit een kano of (rondvaart) boot, maar ook op de fiets of wandelend - eventueel met gids - is het immense natuurgebied prima toegankelijk.

De Brabantse landschappen

In een aantal delen van Noord-Brabant waan je je in de woestijn. De provincie kent namelijk een aantal bijzondere stuifzandgebieden, waaronder bij de Herpse bossen en in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit laatste gebied is ruim 35 km² groot en hiervan is zo'n 30 km² stuifzand. Het Nationaal Park heeft daarom de toepasselijke bijnaam van ''Brabantse Sahara'' gekregen. Behalve zand vind je in het gebied ook naaldbossen, een beekdal zone en glooiende heidevelden. Kinderen kunnen er naar hartenlust boomhutten bouwen, boomklimmen of van de zandheuvels rollen, terwijl ouders of opa's en oma's op een afstandje toekijken vanaf hun terras. De wat actievere vakantieganger kan in de Loonse en Drunense Duinen natuurlijk ook zijn hart ophalen. Door het gebied lopen namelijk tal van ruiter-, wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Honden zijn welkom in het Nationaal Park en op de paden, mits zij zijn aangelijnd.

Ook vind je rondom de vakantiehuizen in Brabant veel bosgebieden, afgewisseld met polders, landgoederen en landbouwakkers. De vele riviertjes, polders, bossen en heidevelden vormen de leefomgeving van verschillende soorten amfibieën, vissen, vogels, kleine zoogdieren, reeën en Schotse hooglanders. Misschien kom jij er wel een aantal van hen tegen tijdens jouw vakantie in deze veelzijdige provincie. In de tientallen Brabantse natuurgebieden kun je namelijk naar hartenlust rondstruinen en je hoofd leeg maken of juist een balletje trappen of boomhutten bouwen. Het veelal vlakke landschap in deze gebieden leent zich uitstekend voor het maken van een flinke wandel- of fietstocht, eventueel samen met een natuurgids. Of wat dacht je ervan om vanuit jouw vakantiehuisje met een eigen bootje de vele eilandjes in de Biesbosch te ontdekken? In het veelzijdige Brabant kan het allemaal.

Het Mastbos. 

De Brabantse buitenlucht is nog aangenamer in het Mastbos, een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. De elf of veertien kilometer lange NS-wandeling Mastbos voert door deze groene oase net buiten Breda, met stille vennen en de mooiste vlonderpaden van Noord-Brabant. Wandelend langs rivier de Mark bereik je het sprookjesachtige, vijftiende -eeuwse Kasteel Bouvigne. Wandel je liever korter om meer tijd over te houden voor Brabantse gezelligheid in de binnenstad? Huur een OV-fiets op het station en wandel een verkorte versie van de route. Klik op de link hieronder en geniet van de voorpret van je vakantie.

Wandelogie ...