NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Nu ben ik er even niet

02-10-2021

Hoe is jouw balans tussen werk en privé?

Tegenwoordig zijn we altijd bereikbaar en werken veel mensen (vaker) thuis. Daardoor kan de scheiding van werk en privé vervagen. Tijdens een thuiswerkdag snel een wasje draaien en in privétijd een zakelijk gesprek voeren bijvoorbeeld. Dit hoeft niet per se erg te zijn, als dit maar wel in balans is en je voldoende focus en tijd overhoudt.

Werk jij wel eens over?

Overwerken is niet per definitie slecht. Als het incidenteel voorkomt of wanneer het je ontspant om nog snel iets af te maken of dat mailtje de deur uit te sturen, dan hoeft overwerken niet erg te zijn. Maar wanneer je structureel noodgedwongen overwerkt of altijd maar bereikbaar bent voor collega's, dan kan dit impact hebben op je werk-privébalans. Vooral als je daardoor bijvoorbeeld een gezellig avondje met je partner of vrienden moet missen.

Het werk loslaten

Hoe goed lukt het jou om je werk los te laten in je vrije tijd? Bijvoorbeeld op een vrije dag of op vakantie? Het is zonde als piekeren je vrije tijd beïnvloedt.

Neem na elke werkdag even de tijd om de werkdag te overdenken als een soort van overbrugging tussen de werk- en privésituatie. Spreek daarna met jezelf af niet op deze gedachten door te gaan. Merk ze op maar ga er niet in mee.

Tips om over te schakelen van werk naar ontspanning:

  • Schakel je mobiel en pc helemaal uit. Informeer je collega's dat je niet gestoord wilt worden tenzij het echt niet kan wachten.
  • Bedenk je in je vrije tijd ineens iets wat je de eerstvolgende werkdag moet oppakken? Schrijf een mailtje naar jezelf of schrijf het op je to do list. Zo ben je er van verzekerd dat je er de eerstvolgende werkdag mee aan de slag kan, en kun je het voor nu loslaten.
  • Werk je thuis? Zorg voor een goede werkplek. Ga bij voorkeur niet werken op plekken waar je ontspant. Werken op de bank is al helemaal uit den boze 😉. Er bestaat een kans dat je zo deze ontspanningsplekken gaat associëren met werk. Zo wordt het lastiger je te ontspannen als je werkdag afgelopen is.
  • Blijft het lastig de grens tussen werk en privé te bewaken? Ga dan eens in gesprek met je leidinggevende.


Succes!

Wandelogie ...