NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

NATUUR ALS RECEPT

27-10-2022

Minder pillen, meer natuur

De gezondheidswaarden van de natuur past Iris ook toe in haar praktijk. "Je kijkt als huisarts natuurlijk eerst of iemand een medische behandeling nodig heeft. Maar als die niet noodzakelijk is en er met aanpassing van leefstijl veel winst te behalen is, schrijf ik ook natuur voor.

Ik gebruik daarvoor speciaal ontwikkelde receptbriefjes die ik mijn patiƫnten meegeef. Natuur is effectief om mensen bijvoorbeeld meer in beweging te krijgen. En het is goedkoop. Voor mensen die het niet breed hebben, is dat en hele goede optie.

Ik merk dat mensen daar best voor open staan, al moeten ze soms even een drempel over. Een korte wandeling helpt al; juist in de eerste vijf minuten vermindert de stress. Natuurlijk is groen in de eigen leefomgeving dan wel essentieel.

Natuur kan daarnaast medicatie verlichten of zelfs voorkomen, denkt Iris. "Vaak wordt al snel medicatie voorgeschreven terwijl er onvoldoende naar alternatieven is gekeken.

Als natuur een alternatief kan zijn voor pillen, is het beter om dat eerst te proberen. Natuur kan ook helpen om medicatie te beperken of geleidelijk af te bouwen. Stapsgewijs, in overleg met de patiƫnt."

Recente blogberichten

Wandelogie ...