NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

In 3 stappen beter slapen

05-01-2022

Nederlanders slapen wel lang genoeg, maar niet goed genoeg. Circa 10 tot 20 procent van de Nederlanders slaapt slecht, blijkt uit een van de grootste studies ooit gedaan naar slaapgedrag. En dat slechte slapen, is niet goed voor je gezondheid.

Goed slapen - snel in slaap vallen, genoeg uren maken en doorslapen - houdt je hersenen gezond. Zo kan je lichaam 's nachts herstellen van de voorgaande dag. Wie goed slaapt, kan beter dingen onthouden en heeft een betere concentratie. Op de lange termijn kan een goede nachtrust zelfs het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.

Bij een gezonde leefstijl hoort een goede nachtrust

Hoe lang je slaapt en of je slaapproblemen hebt, hangt vaak samen met je leefstijl. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld meer kans op een korte nacht. En onvoldoende bewegen of alcoholgebruik vergroot het risico op moeite met doorslapen, blijkt uit onderzoeken van het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut.

Zo zie je maar weer: alles telt mee als het om je gezondheid gaat. Van lekker slapen en op tijd ontspannen tot genoeg bewegen en goed eten. Zilveren Kruis noemt dat het totaalplaatje van je gezondheid. Benieuwd hoe je hierop scoort? Doe de TotaalCheck en ontdek wat je nog in kleine stappen kunt verbeteren aan je gezondheid.

3 stappen naar een ononderbroken nachtrust

Voor wie slecht slaapt is er goed nieuws. Bij Zilveren Kruis krijg je namelijk via je aanvullende verzekering een vergoeding voor een slaapcursus. Bekijk hier wat je vergoed krijgt. Maar je kunt je slaapkwaliteit in sommige gevallen zelf verbeteren. Probeer het maar eens met deze 3 stappen naar een ononderbroken nachtrust.

Stap 1. Goede nachtrust begint overdag
Wat je overdag doet, heeft invloed op je slaap. Beweeg je overdag genoeg, dan is je lichaam 's avonds toe aan rust - waardoor je beter slaapt. Heb je overdag even een power nap nodig? Houd het dan bij maximaal 20 minuten om je slaapritme niet verder te verstoren. Over dat ritme gesproken: altijd op dezelfde tijd gaan slapen en opstaan helpt je lichaam te wennen aan vaste slaapmomenten.

Stap 2. Zorg voor de ideale slaapomgeving
Maak de slaapkamer zo donker mogelijk en niet te warm. Ongeveer tussen de 17 en 20 graden. Zo word je niet wakker omdat je lijf de temperatuur wil regelen. Het is ook beter om geen tv te kijken of op je telefoon te scrollen in bed. Dit leidt namelijk af van het afbouwen van de dag en je lichaam klaarmaken voor de nacht.

En die klok waarop je in 't donker kan zien hoe laat het is? Haal 'm eens weg. Zien hoe de tijd verstrijkt, kan ergernis opwekken en kan je uit je slaapcyclus halen omdat je steeds even kijkt hoe laat het is.

Stap 3. Een avondroutine
Plan 3 keer 20 minuten voor de laatste dingetjes van de dag: 20 minuten om je outfit en lunch voor morgen klaar te leggen, 20 minuten om te douchen en tanden te poetsen en 20 minuten om nog even te lezen. Je lichaam gaat deze routine herkennen, waardoor je makkelijker in de slaapmodus komt. Probeer zo'n 2 uur voor je gaat slapen alvast beeldschermen, fel licht, alcohol, cafeïne en suiker te vermijden. En eet of sport niet vlak voor je wil gaan slapen. Daarvan kan je slaapritme in de war raken.

Heb je professionele hulp nodig om beter te slapen? Neem dan contact op. Wandelogie helpt! 

Wandelogie ...