NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

Ervaar jij flow als je werkt?

28-09-2021
Ben jij vaak in de flow op je werk?
Ben jij vaak in de flow op je werk?

Ken je dat gevoel dat je op zaterdag een lijst met dingen wilt doen en dat het qua tijd nét past? Je bent geconcentreerd, verspilt geen seconde en doet alles snel en efficiënt. Het is een enorme kick als alles is gelukt en je plezier hebt tijdens het uitvoeren van je taken. 

Op zo'n dag ervaar je dat je in een flow zit. Daar zit een element in van stress, maar je zou het kunnen zien als positieve stress.Vergelijk dat eens met een situatie waarin je examen moet doen. 

Je hebt de zaken niet goed voorbereid, de vragen zijn veel lastiger dan je denkt en de klok tikt door. Je raakt gefrustreerd omdat het niet lukt en naderhand ben je niet bepaald happy en voldaan. Dat is een situatie waarin je negatieve stress hebt ervaren.

Negatieve stress of flow?

De meeste werksituaties brengen stress met zich mee. Het werk moet op tijd af, er ligt een flinke stapel, klanten bellen met vragen, managers zetten hun medewerkers onder druk om het beter te doen. Voor de een is dat negatieve stress, de ander raakt ervan in flow. Waar ligt dat eigenlijk aan? Er zijn 2 factoren die hierin meespelen.

  • Duidelijk doel en richting. Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi deed in de jaren 70 onderzoek naar flow en ontdekte dat dit optreedt als we bezig zijn met een duidelijk doel en kunnen merken dat we vooruitgang boeken. Er moet dus richting en structuur zijn. 
  • Vervolgens is het belangrijk dat je resultaat ziet en daarop kunt reageren door je inspanningen aan te passen. Denk aan een schilder, die een mooi doek maakt. Hij ziet meteen wat het resultaat van zijn inspanningen is. Bevalt de kleur geel hem niet, dan kan hij zelf de beslissing nemen om het aan te passen. En dat blijkt een voorwaarde om in flow te blijven.
  • Vertrouwen in je eigen kunnen. Ook is het belangrijk dat je voldoende vaardigheden hebt om de moeilijkheidsgraad van een taak aan te kunnen. Denk maar eens terug aan je eerste rijles, geen schijn van kans dat je toen in flow was. Gasgeven, sturen schakelen, waarschijnlijk raakte je overweldigd. Maar nu je het autorijden onder de knie hebt, ben je vol vertrouwen. Dergelijk vertrouwen in je eigen kunnen is een voorwaarde om een taak te volbrengen in een staat van flow.

Flow maakt happy

Flow is een van de dingen in het leven waar we happy van worden, ontdekten positief psychologen zoals Csikszentmihalyi. Als we in flow zijn, hebben we puur plezier in wat we doen en dan kunnen we er eindeloos mee doorgaan. 

Andere bronnen van happy zijn is het helpen van anderen, wat een diep gevoel van voldoening geeft en genieten van bijvoorbeeld iets moois of lekkers. Dat geeft een kortstondig happygevoel, maar mensen die eindeloos het genot najagen, zijn vaak niet happy. Ze kampen met gevoelens van leegte. Genieten brengt je dus geen duurzaam geluksgevoel, terwijl flow dat wel doet.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je het gevoel dat jij je dagelijkse taken aankunt?
  • Zit er in je werk een prettige uitdaging?
  • Kun je zelf beslissingen nemen over de indeling en uitvoering van je werk?
  • Werk je dagelijks of wekelijks toe naar een bepaald doel?
  • Heb je het gevoel dat je vorderingen maakt in je werk?

Hoe vaker je 'ja' antwoordt, hoe groter de kans dat je regelmatig in flow bent. Hoe vaker je 'nee' antwoordt, hoe groter de kans dat je werk een bron is van (ongezonde) stress. 

Als dit laatste het geval is en je hebt er last van: bespreek het dan eens met je werkgever. Wie weet kun je meer invloed op je werkzaamheden uitvoeren en op deze manier meer flow ervaren.

Succes!

Wandelogie ...