NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

6 voorwaarden voor werkgeluk

19-11-2021

                       Gelukkige medewerkers maken uw organisatie sterk! 

Werk is belangrijk. Om meerdere redenen: waardering, inkomen, structuur... Én geluk. Maar wat is werkgeluk precies? Wat draagt er aan bij? En is het te beïnvloeden? Jazeker. Dit zijn de zes randvoorwaarden. 

1. Meer autonomie 

De nummer één randvoorwaarde voor werkgeluk is autonomie. Autonomie of  zelfstandigheid in je werk geeft het gevoel dat je de controle hebt. Je neemt je eigen beslissingen, op je eigen manier. 

Op elk functieniveau is dit - tot op zekere hoogte - mogelijk. "Managers kunnnen veel meer uit handen geven dan ze denken", zegt Van Hamersveld. "Ga met medewerkers in dialoog. Wat willen zij zelf? Hóe willen ze het? 

Laat medewerkers bijvoorbeeld zelf beslissen over hoeveel ze willen werken en op welke dagen. Uiteraard met als voorwaarde: het werk moet af

2. Uit de comfortzone stappen 

Een andere belangrijke voorwaarde voor werkgeluk is uitdaging. Door nieuwe dingen te leren en jezelf te verrijken met nieuwe ervaringen, word je gelukkiger. 

Als werkgever kunt u uw medewerkers die uitdagingen bieden. Vraag ze af en toe het vertrouwde los te laten en uit hun comfortzone te stappen. Het brein is plastisch, dus veranderbaar; maar dan moet je het dus wel uitdagen. Door het brein steeds nieuwe prikkels te geven - én door te blijven bewegen - neemt de mentale gezondheid toe. 

Het is een stokpaardje van neuropyscholoog Erik Scherder. "Het is bewezen dat zelfs het dementieproces daardoor wordt uitgesteld of vertraagd. In het werk zorgt het ervoor dat er minder op de automatische piloot wordt gedaan en het brein scherp blijft." Van Hamersveld: "En dat kan óók in een productieomgeving. 

Zelfs bij zeer repetitief werk is het mogelijk om meer uitdaging aan te brengen. Zo deed een Italiaanse autofabriek een proef met zijn medewerkers. Om het halfjaar werden ze op een ander station in de fabriekshal gezet. Niet alleen verliep de productie met minder fouten, ook haalden de mensen veel meer voldoening uit hun werk."

3. Een goede band met collega's en de baas 

Onderzoekers ontdekten gebieden over de hele wereld, waar mensen significant gezonder ouder worden, de zogenaamde 'blue zones'. Zoals Sardinië, en een Japanse eilandengroep. 

Naast een bepaald leef- en eetpatroon kenmerken deze eilanden zich door een hechte leefgemeenschap en sterke sociale betrokkenheid. Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat je per se vriendjes moet worden met je collega's maar een goede onderlinge band en leuke collega's dragen absoluut bij aan werkgeluk. 

En in het verlengde daarvan: óók een goed contact met je baas. Uitval op het werk heeft maar liefst in veertig procent van de gevallen te maken met een slechte relatie met de leidinggevende.

4. Zingeving 

Natuurlijk zorgt een prettig inkomen voor een comfortabel gevoel. Het geeft een bepaalde financiële zekerheid en het is een uiting van waardering. Maar het is ook betrekkelijk. 

Want uit onderzoek blijkt dat salaris slechts tot een bepaalde hoogte bijdraagt aan werkgeluk. Heel veel meer geld maakt niet méér gelukkig.  Waar heb ik dit meer gehoord?!

5. Voorkom pamperen 

Is werkgeluk te beïnvloeden? Wat kunnen werkgevers doen om hun medewerkers meer werkgeluk te geven? Faciliteren van werkgeluk kan absoluut, maar tot op zekere hoogte. Voorkom pamperen. 

Als werkgever kun je de juiste omgeving en tools aanreiken, als de medewerker zelf aangeeft die nodig te hebben. Medewerkers hebben een eigen verantwoordelijkheid om dat vervolgens op te pakken. 

Het gaat om gelijkwaardigheid en mogelijkheid tot het nemen van eigen regie. Werkgevers moeten ter verhoging van het werkgeluk bijvoorbeeld zorgen voor een bedrijfscultuur, waar vertrouwen de basis is. Een cultuur, waar medewerkers voelen: ik mag er zijn als autonoom wezen. 

Geef duidelijk aan: waar gaan we naartoe met ons bedrijf? Wat is ons bestaansrecht? En hoe kan iedereen daar een eigen bijdrage aan leveren? Ook als je alleen maar schroefjes indraait, moet je de overtuiging hebben dat jij wezenlijk bijdraagt aan het grotere doel en blije klanten.

6. Zorg voor reflectiemomenten 

Als werkgever heeft u eigenlijk gewoon de plicht om uw medewerkers voldoende te prikkelen. Om zich open te stellen voor verandering, om scherp te blijven en om zich voortdurend te ontwikkelen. Veel medewerkers zijn vanuit zichzelf niet superactief gericht op hun eigen ontwikkeling. Het is ook best menselijk om een beetje lui te zijn... Maar vastroesten is een heel geleidelijk proces. 

Ze praten het goed voor zichzelf: 'Ach, het valt allemaal nog wel mee. En bovendien moet de hypotheek worden betaald.' Voor ze het weten, zijn ze twintig jaar verder en kunnen ze geen kant meer op." Hoe kunnen werkgevers dit doorbreken? 

Plan met regelmatige tussenpozen, bijvoorbeeld elke drie maanden, reflectiemomenten in. Een gesprek, waarin een aantal vaste onderwerpen aan bod komt. Natuurlijk iemands performance. Maar eerst en vooral ook andere thema's, die minstens zo belangrijk zijn: hoeveel uitdaging heb je nog? Hoe ervaar je de collegialiteit? Hoe autonoom voel je je? Hoe zorg jij voor voldoende vitaliteit? 

Zo dwing je elkaar om te reflecteren op hoe het werk gaat. En kun je tijdig bij sturen. Gezonde en vitale medewerkers ervaren meer werkgeluk .

Ten slotte nog dit: vitaliteit, energie, (mentale en fysieke) gezondheid. Het zijn mede basisvoorwaarden om gelukkig te zijn in het werk. 

Daarom doe ik aan buitencoaching. Al wandelend in de natuur denk ik mee met ondernemrs en leiders. 

Wil jij dat ik met jou meedenk, maak dan een afspraak voor een ''meedenk sessie''.   

Wandelogie ...