NATUUR BUITEN VAN BINNEN VOELEN ...

De 20/80 regels

30-09-2021

Vaak zijn mensen geneigd om eerst een taak volledig af te maken en te perfectioneren. Maar dat hoeft niet altijd goed werk te leveren. Ken je het 80/20 principe al? Deze heb je al eens zien langskomen bij het maken van een planning, namelijk: houd 20% ruimte in je agenda over. 

Maar je kunt deze 80/20 regel vaker toepassen.Niet alle inspanningen (input) zorgen voor hetzelfde resultaat (output). Het is de kunst om je te focussen op de taken die je het grootste resultaat geven. En het werk wat niet veel resultaat oplevert, te laten vallen. Op die manier ben je productiever en verspil je minder tijd aan onbelangrijke zaken.

Een paar idee├źn om de 80/20 regel toe te passen:

Uit het boek: 'Een werkweek van 4 uur' van Timothy Ferriss.

  • Maak iets voor 80 procent af (gevoelsmatig) en lever het dan in. Dat werkt een stuk effici├źnter en sneller dan iets voor de volle 100 procent perfectioneren.
  • Vraag jezelf af welke 20 procent van je e-mails het belangrijkste zijn om te beantwoorden voor het bereiken van je doelen. Besteed weinig tot geen tijd aan de andere 80 procent van de mails.
  • Bedenk welke 20 procent van je activiteiten zorgen voor de meeste waarde en richt je meer op deze activiteiten.
  • Niet iedere activiteit leidt tot resultaat. Het gaat dus vooral om productiviteit. Bekijk je takenlijst voor de komende week en verdeel de werkzaamheden in 20 procent taken (die 80 procent van de output opleveren) en 80 procent taken (die maar een klein deel van de output opleveren). 
  • Richt je de komende week als allereerste op de 20 procent taken. Dit zorgt voor een heldere focus en rust in je hoofd. Aan het einde van de week heb je bovendien al 80 procent van je resultaat bereikt.

Pas minimaal 1 van deze 80/20 regels toe de komende dagen en ervaar zelf wat het jou oplevert. Reflecteer er daarna ook op. Wie weet bevalt het je en kun je structureel werk laten vallen of op een andere manier indelen.

Succes!

Wandelogie ...